Go to the top

Date Archives: oktober2015

Aquaduct bouwen is geen makkie!
donderdag / okt 08, 2015 /

Aquaduct bouwen is geen makkie!

seahorseworks / Blog /

De Romeinen waren sterke en slimme mensen. Steen voor steen hebben ze gesjouwd en gebouwd. Net zolang én net zo goed stapelen totdat het tientallen meters hoge aquaduct klaar was. Zo’n waterbrug brengt water uit de bergen naar de grote stad, ongeveer 40 kilometer verderop. Door slim rekenwerk hebben ze de waterweg zó omlaag laten stromen zodat het water blijft bewegen. Knap werk.
En als we het zelf proberen na te maken van papier, dan merken we dat het helemaal niet zo makkelijk is. Er zijn veel dingen waar we op moeten letten. Meten, goed kijken of het wel recht staat, of de bogen even groot zijn, hoe maak je het aan de berg vast? Maar we vinden allerlei oplossingen en als het straks klaar is zul je zien hoe mooi onze aquaducten z geworden.

Romeinen in aantocht…
vrijdag / okt 02, 2015 /

Romeinen in aantocht…

seahorseworks / Blog /

Die Romeinse jongens hebben veel voor onze huidige maatschappij en manier van leven betekend. Ons wegennet, alfabet, geld en handel, vloerverwarming, stromend water in de stad en vele andere zaken hebben wij aan hen te danken. Om je daar als kind wat meer bewust van te geraken, hebben we in deze crea-workshop nog eens goed naar de technieken van de Romeinen gekeken. Een helm waarin je ook nog om je heen kunt kijken terwijl je nek/hals toch beschermd blijft; een eigen munt ontwerpen; waar kwam het stromend water in de stad vandaan en hoe bouwden ze die straten en bruggen?? Eigenlijk een serie geschiedenislessen verpakt in crea-opdrachten. De vragen, verhalen en inzichten komen dan als vanzelf.