Go to the top

Author: seahorseworks

Handlettering
zaterdag / nov 03, 2018 /

Handlettering

seahorseworks / Blog /

Op school moet je altijd netjes tussen de lijntjes schrijven. In deze crea-workshop mag je uitproberen wat je allemaal met letters kunt doen. Want eigenlijk zijn letters natuurlijk gewoon kleine tekeningetjes met een betekenis. En precies dat tekenen hebben de kinderen naar hartenlust gedaan. Hoe vrijer ze hun hand/arm lieten bewegen over het papier, hoe interessanter de letters werden. En vanuit dat vrijheidsgevoel zijn ze verder gaan letteren. Die ontdekkingstocht heeft de kinderen prachtige probeersels, tekstbordjes en letterstenen opgeleverd. Schrijven in je schrift zal nooit meer hetzelfde zijn voor hen.

High Society
zaterdag / nov 03, 2018 /

High Society

seahorseworks / Blog /

In 2018 komen in het Rijksmuseum de bezoekers naar de levensgrote portretten van de rijken der aarde kijken. In hun volle glorie staan ze te pronken in de prachtigste kleding van de meest verfijnde materialen. Ook de accessoires zoals sieraden, kousen, schoenen en hoofddeksels getuigen van een hoog vakmanschap. Kortom, dit is ‘high society’. De kinderen in de gelijknamige crea-workshop hebben hun eigen high society gecreëerd. Van ontwerpen naar uitvoeren naar presenteren. Alles is door henzelf gemaakt en uitgekozen. In een 2½D variant staan ook zij levensgroot te pronken in hun mooiste creaties. Het eindresultaat is een oogstrelend plaatje.

Kimono met shibori
maandag / mrt 19, 2018 /

Kimono met shibori

seahorseworks / Blog /

Experimenteren is spannend. En deze crea-workshop was heel spannend. Gestart met een paar witte katoenen lappen die uiteindelijk zijn getransformeerd naar fantastische kimono’s. Een prestatie om trots op te zijn.                                                                                                                                                        De lappen stof zijn gevouwen, gebonden, geknoopt, geregen, afgebonden, ge- ? Alles was mogelijk en dat hebben de kinderen ook ten volle geprobeerd. Door de verschillende bewerkingen komen de lappen allen totaal verschillend uit het verfbad. Na elke verfbeurt was het ‘uitpakken’ van je pakketje stof een ware euforie. Hoe zou deze lap er uit zien?? Deze techniek heet shibori en wordt in Japan nog steeds op zeer hoog niveau toegepast.                                                                                                       Na het verven kwam de naaimachine tevoorschijn. Stap voor stap werden alle lappen aan elkaar genaaid, naadjes werden open gestreken en als finishing touch is de zoom met de hand vastgenaaid. Het eindresultaat is verbluffend. Kijk zelf maar.

Ontdek Japan
maandag / mrt 19, 2018 /

Ontdek Japan

seahorseworks / Blog /

Japan blijft een mysterieus land. De eeuwenoude cultuur spreekt nog steeds tot onze verbeelding. Samen met de kinderen zijn we op ontdekkingsreis gegaan. We hebben ons verdiept in traditionele technieken zoals sumi-e, origami, kirigami, dessinontwerpen en meer. Met kirigami en origami ontstonden prachtige vormen zoals vogels en bloemen, en echt niet de makkelijkste. De grootste verrassing was de geisha. Haar kimono is geheel gevouwen uit eigen ontwerp ‘stof’, evenals het hoofd en de haren. Het eindresultaat zie je op de foto. Dit inspireerde ons om in de volgende crea-workshop onze eigen kimono te maken, in het echt!

Wiebelkunst
maandag / okt 30, 2017 /

Wiebelkunst

seahorseworks / Blog /

De hele dag braaf en netjes stilzitten op school is best moeilijk. Wat heerlijk dat je dan na school in deze crea-workshop alles mag laten wiebelen. De kinderen hebben eerst een eigen thema bedacht, bijvoorbeeld ‘het heelal’, ‘wolven’,  ‘pizza’s’, ‘de zee’, ‘mindcraft’, etc.. Samen hebben we naar het werk van kunstenaar Alexander Calder gekeken. Hij maakt zowel grote als kleine mobiles, staand of hangend. Na het bedenken wat er allemaal nodig is voor ieders mobile gingen de kinderen aan de slag. Aan het eind werden alle onderdelen samengevoegd en in balans gebracht. En dat was toch echt niet makkelijk!

Picasso’s portretten
maandag / okt 30, 2017 /

Picasso’s portretten

seahorseworks / Blog /

Deze crea-workshop is geheel gebaseerd op alle portretten van Picasso. De kinderen zijn op onderzoek gegaan naar de vraag: ‘wanneer is een hoofd nog herkenbaar als een hoofd?’ Deze zoektocht heeft prachtige pareltjes gegeven. Prachtige kleurmengingen in de Blauwe Periode; bewerkte zelfportretten (zie foto); van 2D een 3D gezicht maken; …. Picasso’s werk geeft genoeg aanleiding om ‘te gekke koppen’ te maken. De kinderen hebben zich helemaal uit kunnen leven.

Bijlichten met je eigen lamp!
woensdag / feb 15, 2017 /

Bijlichten met je eigen lamp!

seahorseworks / Blog /

’s Nachts in het donker is het fijn om te weten dat de monstervangers hun werk goed doen. Je hebt ze immers niet voor niets om hulp gevraagd. Met veel aandacht en overgave zijn ze op de lampenkappen geschilderd. De vrolijke kleuren doen de rest. Nu kun je met vertrouwen elke nacht rustig gaan slapen want je zelfgemaakte lamp staat altijd naast je.

Winterse wollen wanten van vilt
zondag / feb 12, 2017 /

Winterse wollen wanten van vilt

seahorseworks / Blog /

Van vilten krijg je het warm. Het is hard werken vóór je resultaat hebt. Maar als het dan klaar is, heb je prachtige exemplaren. In deze crea-workshop zijn dat winterse wanten. De kinderen hebben met grote aandacht alle vezels goed gelegd, binnen- en buitenkant zijn anders van kleur. Met lekker warm water en zeep hebben ze stevig en lang gewreven, gerold en gegooid. Net zolang tot de wanten zijn gevilt en gekrompen. Vanaf vandaag worden de winterse fietstochten van en naar school afgelegd met heerlijk warme handen!

meubels van karton
maandag / okt 10, 2016 /

meubels van karton

seahorseworks / Blog /

Elke week weer staan er heel veel (schone) dozen bij het afval. Heel veel dozen van prachtig lichtbruin golfkarton. Dat golfkarton is heel erg sterk en als je het dikker maakt is het nog veel sterker. In deze crea-workshop stellen wij de proef op de som: kun je zelf een stoel maken van karton? De kinderen zijn eerst gaan ontwerpen, nadenken wat ze willen maken. Daarna proberen ze uit of hun ideeën wel gemaakt kunnen worden én of het sterk genoeg is. Al snel blijkt dat meubels waar je iets op kunt leggen/zitten die lukken wel, meubels waarbij je kunt leunen, lukken niet. Dat is technisch veel te moeilijk. De kinderen hebben veel energie en toewijding gestoken in het snijden, plakken en construeren van hun pareltjes van karton.

geen 2D én geen 3D …
maandag / okt 10, 2016 /

geen 2D én geen 3D …

seahorseworks / Blog /

… maar wat is het dan wel? In deze crea-workshop zijn we gaan onderzoeken of je ook iets kunt maken wat daar tussenin zit. Het punt vanwaar je kijkt bepaalt wat je precies te zien krijgt. De foto toont een oceaan met alles erop en eraan. Er is een bodem, een achtergrond, een horizon, rotsen, planten én zwemmende vissen. Rara, wat is het dan?